ceturtdiena, 2012. gada 19. jūlijs

Aukstā zupa un reņģes želejā - vasaras vidus ēdieni.


Aukstā zupa.

Paretināju atkal biešu vagas, un tapa aukstā zupa ar jaunajām bietītēm un to lapiņām. Bietes nomazgāju, lielākās sagriezu atsevišķi ripiņās. Izvārīju buljonā  mednieku ripiņās sagrieztas desiņas kopā ar bietēm, kad bietes mīkstas, pieliku klāt sagrieztās biešu lapiņas un vārīju, kamēr mīkstas. Tad liku visu zupiņu, lai atdziest. Atsevišķi novārīju jaunos kartupeļus un olas. Kartupeļus, gurķus, redīsus, sīpollokus, pētersīļu un diļļu zaļumus sasmalcināju, pieliku atdzisušajai zupai.  Atšķaidīju visu ar kefīru, pielēju etiķi, piebēru sāli un maltos piparus – pēc garšas. Visi ēda un slavēja!

Šodien vakariņās būs reņģēdāju delikatese - reņģes želejā, pensionāru nēģi.
Iztīrīju reņģītes ( Pūkai arī šis tas atlēca). Reņģes apkaisīju ar zivju garšvielu, pielēju sojas mērci un atstāju pusstundiņu iemarinēties.  Uzliku uzbriest želantīnu. Šoreiz reņģes bija sīkas un nebija noskaņas ņemties, bet ja reņģes ir lielākas, tad katrai vēderā iesmērēju sinepes- super!  Tad sakarsēju pannu un liku cepties miltos apvārtītas  zivis. Katrai zivij, kā uzliek uz pannas, ar dakšiņu pāris sekundes piespiežu vēderu – tad cepoties neatveras!!!  Gatavoju marinādi – katliņā uzvāru ūdeni, pievienoju sāli, cukuru, sinepju sēkliņas, lauru lapu, piparu graudiņus. Ieberu sagrieztu sīpolu un sarkano papriku. Kad nedaudz viss apvārījies – pieleju etiķi un uzbriedušo želantīnu. Trauciņos kārtoju zivis kopā ar sīpoliem, papriku, citrona gabaliņiem, pārleju ar marinādi, uzlieku nedaudz slogu virsū, lai marināde pārklāj zivis. Un arī tādēļ, lai Pūka nenodarbotos ar nelicenzētu zveju. J Kad marināde atdzisusi, lieku zivis ledusskapī, la sarec. Par marinādes proporcijām – tā kā tā nav marināde konservēšanai, lieku visas sastāvdaļas pēc garšas, jo citreiz gribas sāļāku, citreiz saldāku. Ja grib želeju brūnu, kā nēģiem, marinādei lej klāt melno tēju.

Nav komentāru: