Aukstā zupa.
Paretināju atkal biešu vagas, un tapa aukstā zupa ar
jaunajām bietītēm un to lapiņām. Bietes nomazgāju, lielākās sagriezu atsevišķi
ripiņās. Izvārīju buljonā mednieku ripiņās
sagrieztas desiņas kopā ar bietēm, kad bietes mīkstas, pieliku klāt sagrieztās
biešu lapiņas un vārīju, kamēr mīkstas. Tad liku visu zupiņu, lai atdziest.
Atsevišķi novārīju jaunos kartupeļus un olas. Kartupeļus, gurķus, redīsus,
sīpollokus, pētersīļu un diļļu zaļumus sasmalcināju, pieliku atdzisušajai
zupai. Atšķaidīju visu ar kefīru,
pielēju etiķi, piebēru sāli un maltos piparus – pēc garšas. Visi ēda un
slavēja!
Šodien vakariņās būs reņģēdāju delikatese - reņģes želejā,
pensionāru nēģi.
Iztīrīju reņģītes ( Pūkai arī šis tas atlēca). Reņģes
apkaisīju ar zivju garšvielu, pielēju sojas mērci un atstāju pusstundiņu
iemarinēties. Uzliku uzbriest želantīnu.
Šoreiz reņģes bija sīkas un nebija noskaņas ņemties, bet ja reņģes ir lielākas,
tad katrai vēderā iesmērēju sinepes- super!
Tad sakarsēju pannu un liku cepties miltos apvārtītas zivis. Katrai zivij, kā uzliek uz pannas, ar
dakšiņu pāris sekundes piespiežu vēderu – tad cepoties neatveras!!! Gatavoju marinādi – katliņā uzvāru ūdeni, pievienoju
sāli, cukuru, sinepju sēkliņas, lauru lapu, piparu graudiņus. Ieberu sagrieztu
sīpolu un sarkano papriku. Kad nedaudz viss apvārījies – pieleju etiķi un
uzbriedušo želantīnu. Trauciņos kārtoju zivis kopā ar sīpoliem, papriku,
citrona gabaliņiem, pārleju ar marinādi, uzlieku nedaudz slogu virsū, lai
marināde pārklāj zivis. Un arī tādēļ, lai Pūka nenodarbotos ar nelicenzētu
zveju. J
Kad marināde atdzisusi, lieku zivis ledusskapī, la sarec. Par marinādes
proporcijām – tā kā tā nav marināde konservēšanai, lieku visas sastāvdaļas pēc
garšas, jo citreiz gribas sāļāku, citreiz saldāku. Ja grib želeju brūnu, kā
nēģiem, marinādei lej klāt melno tēju.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru